Operator la fabricarea produselor făinoase

Curs de calificare: operator la fabricarea produselor făinoase
Cod calificare: RO/02/0721/204,
Program : Calificare nivel 2, durata curs 10 saptamani

Descriera ocupatiei: Ocupatia de operator preparator produse fãinose se referã la ocupatia tehnologicã de pregãtire, amestecare si omogenizare a componentelor impuse prin reteta de fabricatie specificã fiecãrui tip de produse fãinoase destinat consumului uman, la un nivel de calitate si sigurantã care sã asigure protectia vietii si sãnãtãtii consumatorilor. Operatorul de produse fãinoase are urmãtoarele atributii:

  • stabileste numãrul de membrii ai echipei în functie de comandã si de normele de muncã;
  • organizeazã buna desfãsurare a procesului de productie, pe fiecare loc de muncã si pe fiecare fazã de fabricatie;
  • predã la magazia de expeditie productia realizatã pe baza fiselor operative;
  • gestioneazã materia primã si materialele din dotarea magaziei tampon în cadrul unui schimb de lucru, pe baza raportului de fabricatie, cu semnãturã de predare-primire;
  • rãspunde de aplicarea normelor de PSM si de PSI;
  • face interventii în timp util, atunci când apar defectiuni;
  • urmãreste buna functionare si exploatare a utilajelor;
  • rãspunde de calitatea produselor realizate;
  • rãspunde de încadrarea în consumul specific la fiecare material în parte;
  • ia mãsuri pentru reducerea rebuturilor si a deseurilor.

Activitatea se desfăşoară în unităţi specializate şi autorizate – unităţi de procesare – unităţi cu spaţii şi dotări adecvate, concepute pentru a permite desfăşurarea continuă a procesului de fabricaţie, astfel încât să se evite contaminarea încrucişată, dotate cu utilaje şi echipamente specifice activităţii.  Însuşirea competenţelor generale, specifice ocupaţiilor din industria alimentară, au ca rezultat aplicarea eficientă şi responsabilă a normelor de securitate şi sănătate în muncă şi protecţia mediului, pentru desfăşurarea activităţilor în condiţii de securitate maximă, precum  şi realizarea la termen a lucrărilor repartizate prin organizarea corectă a activităţilor proprii. Preparatorul de produse din carne realizează corect operaţiile, obţinând produse din carne de bună calitate, prin cunoaşterea şi respectarea metodelor şi procedurilor de lucru, tehnologiilor generale şi specifice de fabricaţie a diferitelor sortimente, standardelor specifice în domeniu, reţetelor de fabricaţie, terminologiei specifice, destinaţiei semifabricatelor obţinute, etc.

Unit[țile de competență

  • Comunicarea interactivă la locul de muncă
  • Efectuarea muncii în echipă
  • Aplicarea NPM şi NPSI
  • Asigurarea condiţiilor igienico – sanitare
  • Dezvoltarea profesională
  • Planificarea activităţii proprii
  • Aprovizionarea cu materii prime şi materiale
  • Asigurarea calităţii produselor
  • Completarea documentelor specifice
  • Întreţinerea aparatelor de lucru
  • Obţinerea produsului crud (semifabricat)
  • Obţinerea produsului finit
  • Pregătirea produsului finit în vederea comercializării
  • Prepararea aluatului

Durata de pregătire

Pentru pregătire teoretică: 120 ore
Pentru pregătire practică: 240 ore
Pentru pregătirea teoretică: sala de curs S.C. ASTRAL CONSULTING S.R.L.
Pentru pregătirea practică: avem încheiate convenții de pregătire practică cu societati comerciale din domeniu.

.