Cofetar

Home / Cofetar

Curs calificare – COFETAR – Cod Nomenclator: 7412.1.2
Program: Calificare Nivelul 1, durata curs 10 saptamani

Cofetarul este muncitorul calificat, capabil să asocieze componente alimentare prin diverse metode şi procedee cu scopul obţinerii produselor cu însuşiri senzoriale deosebite, uşor asimilabile, cu valoare nutritivă şi energetică sporită, numite produse de cofetărie şi patiserie. Rezultatul muncii cofetarului urmează să satisfacă necesităţile şi preferinţele celor mai variate categorii de consumatori, diferiți ca vârstă, meserie, stare de sănătate, obiceiuri alimentare şi tradiţii naţionale.

Cofetarii trebuie să posede un volum suficient de cunoştinţe teoretice referitoare la sortimentul produselor de cofetărie şi patiserie, proprietăţile fizico-chimice şi organoleptice ale materiilor prime, utilizate la prepararea produselor de cofetărie şi patiserie, condiţiile de admisibilitate pentru semipreparatele coapte, semipreparatele de finisare şi decor, precum şi pentru produsele finite. Aceştia trebuie să cunoască şi să respecte instrucţiunile tehnologice/rețetele de preparare a produselor de cofetărie şi patiserie, să posede deprinderi practice de organizare a procesului şi locului de muncă, să respecte măsurile de securitate și sănătate în muncă, de igienă şi siguranţă alimentară.

agtghid

COMPETENŢE SPECIFICE OCUPAŢIEI : pregatirea profesională a personalului

  1. Organizarea eficientă a procesului și locului de muncă
  2. Aplicarea măsurilor igienico-sanitare
  3. Aprovizionarea locului de muncă cu materie primă şi ingrediente
  4. Pregătirea ingredientelor
  5. Prelucrarea ingredientelor pentru producere
  6. Prepararea aluaturilor
  7. Modelarea semiproduselor pentru coacere
  8. Coacerea (semi) produselor
  9. Prepararea siropurilor și glazurilor
  10. Prepararea caramelului
  11. Prepararea cremelor, compozițiilor şi umpluturilor
  12. Prepararea fondantei și marțipanului
  13. Asamblarea produselor de cofetărie şi patiserie
  14. Decorarea produselor de cofetărie şi patiserie
  15. Pregătirea produselor de cofetărie şi patiserie pentru stocare
  16. Pregătirea produselor de cofetărie şi patiserie pentru comercializare

 

Durata de pregatire

Pentru pregătirea teoretică: 120 ore

Pentru pregătirea practică: 240 ore

Pentru pregătirea teoretică: sala de curs S.C. ASTRAL CONSULTING S.R.L.

Pentru pregătirea practica: închieiate convenţii de pregătire practică cu laboratoare de patiserie/cofetarie.