Preparator produse din carne si peste

Curs de calificare:  Preparator produse din carne si peste
Cod calificare NC:  7411.2.1
Cod calificare RNCP : RO/03/0721/117
Program : Calificare nivel 3, durata curs 20 saptamani

Descriera ocupatiei: Ocupaţia de preparator produse din carne cuprinde  numeroase activităţi specifice preparării produselor din carne destinate consumului uman. Ocupaţia presupune o sferă largă de competenţe, având în vedere gama variată a produselor din carne cu tehnologii similare pe grupe mari de produse şi specifice pentru fiecare tip de sortiment în parte. Este necesar ca operaţiile de aprovizionare cu materii prime şi auxiliare necesare preparării produselor din carne, conservare – maturare a materiilor prime, preparare a compoziţiei pentru semifabricatele în membrană,  preparare a semifabricatelor în membrană, preparare a specialităţilor din carne, manipulare şi transport al materiilor prime, auxiliare  şi semifabricatelor, să fie organizate astfel încât să se evite sau să se reducă, pe cât posibil contaminarea.

Activitatea se desfăşoară în unităţi specializate şi autorizate – unităţi de procesare – unităţi cu spaţii şi dotări adecvate, concepute pentru a permite desfăşurarea continuă a procesului de fabricaţie, astfel încât să se evite contaminarea încrucişată, dotate cu utilaje şi echipamente specifice activităţii.  Însuşirea competenţelor generale, specifice ocupaţiilor din industria alimentară, au ca rezultat aplicarea eficientă şi responsabilă a normelor de securitate şi sănătate în muncă şi protecţia mediului, pentru desfăşurarea activităţilor în condiţii de securitate maximă, precum  şi realizarea la termen a lucrărilor repartizate prin organizarea corectă a activităţilor proprii. Preparatorul de produse din carne realizează corect operaţiile, obţinând produse din carne de bună calitate, prin cunoaşterea şi respectarea metodelor şi procedurilor de lucru, tehnologiilor generale şi specifice de fabricaţie a diferitelor sortimente, standardelor specifice în domeniu, reţetelor de fabricaţie, terminologiei specifice, destinaţiei semifabricatelor obţinute, etc.

Unitățile de competență

Aplicarea normelor de securitate şi sănătate în muncă

  1. Aplicarea normelor de protecţia  mediului
  2. Organizarea activităţii proprii
  3. Aplicarea normelor de igienă şi de siguranţa alimentelor
  4. Intocmirea documentelor specifice
  5. Aprovizionarea cu materii prime şi auxiliare necesare preparării produselor din carne
  6. Conservarea – maturarea materiilor prime
  7. Prepararea compoziţiei pentru semifabricatele în membrană
  8. Prepararea semifabricatelor în membrană
  9. Prepararea specialităţilor din carne
  10. Manipularea şi transportul materiilor prime, auxiliare şi a semifabricatelor
  11. Prelucrarea primară a materiei prime din peste
  12. Procesarea peştelui prelucrat iniţial şi a subproduselor din peşte
  13. Recepţionarea materiei prime din peste
  14. Prelucrarea deşeurilor din peşte
  15. Ambalarea şi depozitarea produsului finit din peşte

Durata de pregătire

Pentru pregătire teoretică: 240 ore
Pentru pregătire practică: 480 ore
Pentru pregătirea teoretică: sala de curs S.C. ASTRAL CONSULTING S.R.L.
Pentru pregătirea practică: avem încheiate convenții de pregătire practică cu societati comerciale din domeniu.

.