Operator abatorizare păsări

Curs de calificare: operator abatorizare păsări
Cod calificare NC:  7511.2.2
Cod calificare RNCP : RO/03/0721/635
Program : Calificare nivel 3, durata curs 20 saptamani

Descriera ocupatiei: ocupaţia de operator abatorizare păsări este determinată de valorificarea industrială a păsărilor în abatoare pentru producţia de carne.  Păsările provin din complexe avicole de capacităţi mari, mijlocii şi mici, din ferme specializate de diferite dimensiuni, de la gospodăriile populaţiei şi de la alte tipuri de exploataţii agricole. Abatoarele de păsări sunt de capacităţi diferite, cu grade de mecanizare şi automatizare diferite, mixte sau specializate şi cu destinaţii de valorificare a producţiei atât la intern cât şi la export.  Procesul tehnologic de abatorizare a păsărilor se realizează în flux continuu: asomare, sacrificare, opărire, deplumare, tăierea pielii gâtului, deschiderea cavităţii abdominale, controlul sanitarveterinar, extragerea viscerelor, extragerea pipotei, extragerea guşii, tăierea capului şi gâtului, spălarea carcaselor, tranşarea carcaselor finisate şi ambalarea produselor.

Competenţele fundamentale, comune pentru toate sectoarele de activitate, de a lucra în echipă şi de a comunica interactiv, atât cu colegii din grup, cât şi cu personalul de conducere, ajută la desfăşurarea optimă a activităţilor. Însuşirea competenţelor generale, specifice ocupaţiilor din industria alimentară, au ca rezultat aplicarea eficientă şi responsabilă a normelor de securitate şi sănătate în muncă şi protecţia mediului, pentru desfăşurarea activităţilor în condiţii de securitate maximă, precum  şi realizarea la termen a lucrărilor repartizate prin organizarea corectă a activităţilor unităţilor de procesare a cărnii de pasăre. Igiena şi siguranţa alimentară au o importanţă deosebită în activitatea operatorului abatorizare păsări, o atenţie permanentă acordându-se igienei produselor, a locului de muncă, igienei individuale şi a echipamentului de lucru, pe toată durata şi în toate etapele procesului tehnologic în vederea realizării produselor sigure şi de bună calitate.

Ocupaţia presupune relaţii de colaborare cu membrii echipelor din sector şi linie tehnologică, cât şi relaţii de subordonare faţă de conducătorii compartimentelor de muncă. Pe lângă operaţiile pe care le execută, crescătorul de păsări trebuie să aibă cunoştinţe şi despre:

  • prevederile legale referitoare la sănătatea şi securitatea în muncă şi în domeniul situaţiilor de urgenţă;
  • norme sanitar-veterinare şi de igienă personală normele de protecţie a mediului condiţiile de calitate a proceselor realizate..

Unit[țile de competență

  • Comunicarea în limba maternă
  • A învăţa să înveţi
  • Competenţe sociale şi civice
  • Competenţe informatice
  • Aplicarea prevederilor legale referitoare la SSM şi în domeniul situaţiilor de urgenţă
  • Aplicarea normelor de protecţie a mediului
  • Aplicarea procedurilor de calitate
  • Organizarea activităţii proprii
  • Aplicarea normelor de igienă şi siguranţa alimentelor
  • Întocmirea documentelor specifice
  • Aprovizionarea cu materii prime pentru abatorizare
  • Supravegherea păsărilor vii până la sacrificare
  • Sacrificarea păsărilor
  • Prelucrarea carcaselor de pasăre
  • Sortarea carcaselor de pasăre
  • Tranşarea carcaselor de pasăre
  • Executarea lucrărilor de igienizare a locului de muncă

Durata de pregătire

Pentru pregătire teoretică: 240 ore
Pentru pregătire practică: 480 ore
Pentru pregătirea teoretică: sala de curs S.C. ASTRAL CONSULTING S.R.L.
Pentru pregătirea practică: avem încheiate convenții de pregătire practică cu societati comerciale din domeniu.

.